‘Moeder! Moeder! Ik ben wereldkampioen’! - afgelast wegens ziekte

Dit is een UiTPAS evenement.
Deze informatie is niet meer actueel!
De voorstelling over de geschiedenis van het WK wielrennen kan helaas niet doorgaan wegens ziekte.

Toen Briek Schotte in 1950 voor de tweede keer het WK won, weergalmde zijn stem luid over de radio: "Moeder, moeder, hoort gij mij? Ik heb gewonnen en ben wereldkampioen!"

In 'Moeder! Moeder! Ik ben wereldkampioen!' vertelt Geert Vandenbon de geschiedenis van het wereldkampioenschap wielrennen op de weg. Hij is niet aan zijn proefstuk. De voorbije jaren trok hij Vlaanderen rond met zijn lezing over de geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen. Nu waagt hij zich aan een complexer verhaal: de strijd om de regenboog.

Dit jaar fungeert Vlaanderen als gastregio voor het WK. De apotheose vindt plaats tussen Antwerpen en Leuven op zondag 26 september. Het eerste WK voor profs werd gereden in 1927 op de Nürnburgring in Duitsland. De Italiaan Binda won. Sindsdien werd de organisatie van het WK negen keer aan ons land toevertrouwd. Met Leuven erbij staat de teller op tien. België mag pronken met 26 regenboogtitels verdeeld over 18 kampioenen.

Geert Vandenbon laveert door de WK-geschiedenis en heeft oog voor de verhalen die de WK-races menselijk, boeiend en onvoorspelbaar maakten. Hij heeft het over 'het verraad van Ronse', 'de schande van Montjuich', 'de comeback van Freddy Maertens', 'de duivel in Steve Bauer' … over 'de putsch van Madrid 2005' tot de gebroken polsen van VDB in 2009 en het duel tussen Van Aert en Alaphilippe in Imola 2020.

Hij lardeert zijn voordracht met beeld- en fotomateriaal, met quotes als 'Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?' en met zinvolle en zinloze leuke weetjes, facts & figures, grappige anekdotes … en een blik op de grootste wereldkampioenen uit de geschiedenis.

Graag op voorhand inschrijven. Betalen kan ter plekke.

Wanneer

  • do 23 september 2021
    van 20.00 u tot 22.00 u

Prijs

€ 3,00

Waar

Naam
Bibliotheek Reet
Adres
Molenstraat 22840 Reet (Rumst)

Contact

Telefoon
03 844 87 14
Website
https://www.rumst.be/wereldkampioen
Alle activiteiten